July 27, 2024
Owner's Engineer banner
HomeNews Serbia EnergyCrna Gora potpisala memorandum o gradnji LNG terminala i elektrane snage do...

Crna Gora potpisala memorandum o gradnji LNG terminala i elektrane snage do 440 MW

Supported byClarion Energy banner

Termoelektrana na prirodni gas bi mogla da ima kapacitet od 240 do 440 MW, dok su ukupne investicije procenjene od 330 do 750 miliona evra. Inače, Crna Gora od ranije planira gradnju gasnih elektrana, kao i terminala za tečni prirodni gas, a sličan memoranduma su već potpisale državne firme Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Luka Bar sa firmom LNG Alliance.

Vlada Crne Gore saopštila je da je potpisala Memorandum o razumevanju sa firmama Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori.

Supported byHerran banner

Memorandum, kako se navodi, predstavlja izraz opredeljenosti potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta: izgradnje i instalacije fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport, kao i projekta izgradnje i instalacije grinfild termoelektrane na gas, čije snabdevanje gasom dolazi preko pomenutog terminala.

Memorandum su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović, Fil Pajl predstavnik firme Enerflex Energy Systems i Olin L. Wetington, predsednik i glavni izvršni direktor firme Wethington Energy Innovattion, u prisustvu ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Potpisnici Memoranduma, kako je saopšteno, saglasni su da je reč o projektu koji će obezbediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović istakao je zadovoljstvo zbog dolaska velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru, zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja države i mogućnosti otvaranja novih radnih mesta.

Projekat terminala, kako se navodi, sastojao bi se od istovarnog pristaništa za uvoz LNG, skladišta za LNG i postrojenja za regasifikaciju koje bi usmeravalo gas u kratak cevovod do planirane termoelektrane.

Na osnovu preliminarnih informacija, Enerflex predviđa da bi terminal bio u stanju da primi 25.000 bbl na sat, a skladište bi imalo približni kapacitet od 250.000 bbl, ali to će biti naknadno precizirano.

Enerflex procenjuje da bi cena projekta terminala bila u rasponu od 130 do 250 miliona evra, navodi se u dokumentu.

Crnogorska vlada i dve kompanije razmatraju instalaciju elektrane kombinovanog ciklusa na gas, kapaciteta najmanje 240 MW i maksimalno 440 MW, koja bi se nalazila u neposrednoj blizini LNG terminala, i u blizini crnogorske elektroenergetske mreže, sa opremom kompanije General Electric.

Ukupna investicija u elektranu procenjuje se na 200-500 miliona evra, u zavisnosti od instalisanog kapaciteta.

Dva projekta trebalo bi da budu locirana u ili blizu Luke Bar, a Vlada Crne Gore namerava da proceni obezbeđivanje zemljišta neophodnog za realizaciju investicija, prenosi Balkan Green Energy News.

RELATED ARTICLES

Supported byOwner's Engineer
Supported by
Supported byClarion Energy
Supported by
error: Content is protected !!